Röstproblem

Ja som ni som besökt mej senaste halvåret har märkt så har jag varit hes som en kråka.. inte så kul.
Så idag fick jag äntligen besöka läkaren och fick mycket glädjande besked! :)
 
Jag har inte någon allergi mot fildamm eller några av kemikalierna på jobbet! Dock så är jobbet boven i dramat men enbart på så vis att jag kan ändra på det. Jag lider alltså av ganska stora stämbandsknutor, vilket innebär...
 
"Stämbanden är helt enkelt två små muskler. "Knutorna" uppkommer genom långvarig överansträngning av stämbanden. Det uppstår småblödningar som läker med tendens till ärrbildning.

Överansträngning av rösten kan uppkomma i olika situationer. I bullriga miljöer får man anstränga sig för att göra sig hörd. Det behöver inte röra sig om verkstäder eller stora fabriker - stämbandsknutor är vanligt till exempel hos lärare och småbarn på dagis.

 

Vanliga halsinfektioner med heshet är en annan situation då stämbanden kan bli överansträngda. Därför rekommenderas alltid röstvila (tystnad) i samband med heshet.

 

Det kan också vara så att man av gammal vana talar i ett röstläge som ger en onormal anspänning av stämbanden.

 

Stämbandsknutor kan oftast behandlas framgångsrikt med röstterapi, det vill säga talträning hos logoped. Kanske behöver man lära sig att använda ett annat röstläge som inte anstränger stämbanden. Samtidigt måste förstås en eventuell bullrig miljö påverkas.

 

I enstaka fall kan det bli aktuellt med kirurgisk behandling hos öron-näs-och halsläkare.

Gunilla Finnberg, Läkare, specialist i allmänmedicin"

 

 

Så alltså måste jag i fortsättningen tala lägre, både lägre som i tystare men även lägre som i från magen. Så detta ska jag absolut få bukt på så jag kan fortsätta jobba.
Jag ska alltså inte vara helt tyst som många trott utan bara tala "jämnare". Kommer låta lite tråkig ;)
 
 
 
Ja idag har jag nog inte så mycket annat att bidra med utan jag håller mej till de allvarliga sakerna just idag.
 
 
Men detta är meningen som ett varningens finger (med rosa glitter) till er alla som jobbar i bullriga miljöer! Tänk er för, tala  inte högre, snabbare och mer än du behöver ♥

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0